Sunday, November 16, 2008

Ekonomi masa kini.. apakah peranan ahli politik???Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca dan rakan bloggers. Pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih dan penghargaan yang tidak terhingga buat rakan-rakan bloggers yang mendoakan saya sempena mengharungi peperiksaan akhir semester.

Pada kali ini saya akan membincangkan berkenaan dengan keadaan ekonomi masa kini dan apakah peranan ahli politik didalam kemelut ini.

Seperti mana kita semua maklum, dunia kini sedang menghadapi saat yang paling getir iaitu kegawatan sistem kewangan dunia atau "Global financial turmoil" yang didefinasikan sebagai amat dasyat impaknya kepada ekonomi dunia. Impaknya lebih teruk daripada kegawatan yang melanda kita pada tahun 1997-1998. Ini kerana kegawatan yang berlaku pada tahun 1998 hanya mengakibatkan "currency" atau kadar tukaran asing dimana spekulator ataupun digelar penyangak matawang ini sentiasa keluar masuk duit didalam negara asean. Inilah yang menyebabkan kadar tukaran di negara asean menjunam.. Sudah tentulah ini menguntungkan penyangak matawang ini. Mereka membeli matawang Ringgit dsb dan menjualnya dengan kadar yang tinggi di pasaran antarabangsa. Tetapi itu kisah tahun 1998.

Kini, 2008 kita dikejutkan dengan berita muflisnya gergasi-gergasi pelaburan dan kewangan di Amerika dan Eropah yang hampir melumpuhkan ekonomi dan Dow Jones pada hari pengumuman penolakkan "bail-out" oleh kongres mengalami kerugian USD 150 trillion dalam satu malam. Ini adalah penjunaman yang amat buruk sejak kegawatan pada 1930. Ini berlaku kerana semua pelabur dan syarikat kewangan membekukan kitaran kewangan sebagai langkah berjaga-jaga untuk tidak mengalami kerugian.

Falsafah ekonomi kapitalis ini mudah saja, ianya umpama roda. Apabila satu roda kenderaan tersangkut dan tidak dapat berputar, maka kenderaan tidak boleh meneruskan perjalanan. Begitulah juga dengan sistem kapitalis apabila semua syarikat mula membekukan kewangan mereka, maka tidak ada benda atau bahan untuk diniagakan dan ini mengakibatkan kerugian.

Ekonomi Malaysia juga tidak terlepas daripada kegawatan ini. Walaupun media dan pak-pak menteri kita menyatakan bahawa kita akan terselamat itu hanyalah fantasi semata-mata. Ini kerana kita bergantung kepada pelabur asing atau Foreign Direct Investment yang memacu pertumbuhan ekonomi negara kita. Apabila kita menyebut FDI ini, maka sudah tentu syarikatnya adalah secara langsung berurusniaga secara global dan apabila kegawatan global berlaku, bagaimana syarikat ini akan bertahan? Akan tetapi saya tidaklah menyalahkan kerajaan kerana membuat kenyataan sebegitu. ianya membantu untuk mengekalkan keyakinan para pelabur untuk bertahan di negara ini.

Benar seperti didalam blog rakan saya Azli Shukri yang menyatakan punca krisis ini adalah berpunca dari sistem itu sendiri yang meletakkan kadar faedah/bunga yang tinggi sehingga peminjam tidak mampu untuk membayar pinjaman yang dibuat. Tambahan pula dengan tumbuhnya kad kredit umpama cendawan tumbuh selepas hujan yang menyebabkan manusia berbelanja lebih daripada apa yang mereka mampu.

Jadi, apakah peranan yang dimainkan oleh ahli politik didalam kekecelaruan ini? Di Amerika, sebelum mengahadapi pilihan raya, kongres mengambil pendekatan populis yang menolak cadangan "bail-out" yang dikemuakan oleh Bush. Setelah Dow Jones dan Wall Street menjunam teruk barulah mereka mengkaji semula cadangan tersebut.

Di Malaysia, pembangkan dengan sikap kebudak-budakkan berkokok tidak menentu ketika menteri kewangan Dato Seri Najib membentangkan Pakej rangsangan ekonomi di parlimen. Mereka (pembangkang) ini hanya mahu publisiti murahan dan mementingkan diri sendiri.

Saya ingin menyeru (jika ada yang mendengar). Kepada Ahli Politik Sekalian, tinggalkan kepentingan diri, anda dilantik menjadi pemimpin adalah untuk mewakili rakyat bukan mewakili keluarga anda. Baik pembangkang ataupun kerajaan diminta lebih rasional ketika membuat keputusan.

Renung-renungkan..

Sekian,

Salam Perjuangan.

* Penulis (kanan sekali) bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Dato Mustapa Mohamed di Seminar Siswazah Tani Nasional, Putrajaya.

2 comments:

PeminatJutawanMalaysia said...

Ekonomi Malaysia perlu suntikan idea dari semua rakyat Malaysia dan diharap semuanya memberi idea tidak kira kerajaan atau pembangkang..jangan penting kuasa tp perbetulkan keadaan ekonomi sekarang secara bersama...

Ayman Siddiq said...

dunia dan ekonomi nya sedang nazak
Malaysia dan ekonomi nya sedang Nyawa ikan

Ahli politik dan ekonominya:

Tukar V6 dgn CAmbry
Kempen Abis Juta2
Lobi Tittle Puluh ribu
Tikam Sana Tikam Sini, Dulu Pakai Keris Sekarang Pakai FULUSSSSPeranan Mereka dalm Ekonomi:

Menukar status NYAWA IKAN kepada
TAK DA NYAWA...


Ikan pun abis kena jualAyman Siddiq