Tuesday, February 9, 2010

Tahniah BN dan Tahniah Datuk Seri Zambry...


Assalamualaikum w.b.t diucapkan kepada para pembaca dan rakan-rakan bloggers. Kali ini saya ingin mengupas berkenaan kemenangan BN dan UMNO di negeri Perak Darul Ridzuan. Pertama sekali saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada MB Perak yang SAH iaitu Datuk Seri Zambry Abd Kadir yang begitu sabar sekali menangani isu di Perak selama ini. Dengan kerenah pembangkang yang seperi budak-budak malah lebih teruk lagi, (Kalau budak, ketuk je kepala terus dengar kata)... Didalam isu ini saya dapat liat pembangkang begitu marah apabila mahkamah memutuskan bertentangan dengan mereka.

Di kala mahkamah menyebelahi mereka, mereka amat takbur sekali dan apabila ditanya oleh wartawan, DS Nizar dengan angkuh menjawab bahawa mereka akan menang didalam kes ini.
Berbeza dengan pendekatan yang diambil oleh DS Zambry yang hanya redha sahaja dengan apa jua keputusan mahkamah. Saya melihat isu ini dari perspektif yang berbeza sedikit. Saya gembira kerana bukan DS Nizar yang memenangi kes ini. Kerana saya melihat DS Nizar nampak seperti terkongkong. Yalah, kita semua maklum bahawa faktor kemenangan PR pada PRU pada 2008 adalah kerana undi kaum bukan melayu yang mengundi DAP dan sebagainya. Majoriti Melayu di Perak sudah tiada dan DS Nizar dilantik menjadi MB kerana Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang mensyaratkan MB mestilah dari orang Melayu dan Islam. Mujurlah kita mempunyai institusi Raja yang menjadi Benteng terakhir bagi kaum Melayu. Dan dikala DS Nizar menjadi MB, banyak keputusan yang dibuat oleh beliau tampak dipengaruhi oleh 2 orang Bodyguardnya yang setia iaitu Nga dan Ngeh.

PR tidak boleh mentadbir dengan adil kerana asasnya parti-parti komponen PR ini bukanlah seperti BN. Mereka mempunyai agenda yang jauh berbeza sama sekali. PAS selama ini memperjuangkan Islam, DAP selama ini memang mahukan negara Republik seperti Singapura dan PKR merupakan parti sisipan sampah-sampah dari UMNO yang tidak dapat apa yang mereka mahukan lalu menubuhkan PKR bagi mencapai kepentingan mereka sendiri. Berbeza dengan Komponen utama BN yang mana ianya ditubuhkan memang atas dasar memperjuangkan nasib bangsa dan rakyat. UMNO ditubuhkan bagi melindungi Melayu dan Islam dan juga mengetuai didalam misi kemerdekaan, MCA ditubuhkan bagi membela nasib masyarakat Cina dan MIC pula bagi masyarakat India. ketiga-tiga komponen ini selama ini mentadbir dengan baik sekali dimana mereka menerima UMNO sebagai dominan dan UMNO pula berlaku adil kepada kaum-kaum yang lain. Ada toleransi yang amat baik oleh ketiga-ketiga komponen ini.
Faktor kekalahan BN pada PRU yang lalu adalah kerana kelemahan pemimpin atasan yang tidak langsung mahu turun ke padang bagi melihat dan menyelesaikan masalah dan suara rakyat. Tetapi saya lihat dengan pendekatan DS Najib dengan Gagasan 1 Malaysia ini dan sikap beliau yang mudah mendekati rakyat yang diwarisi dari bapanya mampu menguatkan BN. UMNO juga telah diberi suntikan semangat baru dan kini tiba giliran MCA dan MIC memperbaiki diri mereka didalam memperkukuhkan kedudukan mereka.

Berbalik kepada negeri Perak, Saya lihat kemenangan DS Zambry adalah petunjuk dari Allah S.W.T bahawa memang selama ini DS Zambry melakukan kerjanya dengan betul maka dengan izin Allah, DS Zambry kekal sebagai pemimpin di Negeri Perak. Saya juga melihat DS Zambry banyak mengambil pendekatan "safe" dan "intellectual" ketika menguruskan Perak.

Tahniah DS Zambry!
Saya amat berharap agar BN dibawah pimpinan DS Zambry di Perak dapat meneruskan perjuangan dan teruslah mendekati rakyat dan semoga niat kita yang ikhlas ini akan diberkati oleh Allah S.W.T dan kepada rakyat di negeri Perak saya doakan agar anda semua diberkati dan dirahmati olehNya InsyaAllah...

1) Penulis bergambar bersama DS Zambry pada satu Majlis di Kuala Lumpur.Justify Full

No comments: