Wednesday, July 16, 2008

Debat diantara Datuk Seri Anwar Ibrahim & Datuk Ahmad Shabery Chik. Tercapaikah matlamat?Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca sekalian dan sahabat bloggers. Kali ini saya akan membincangkan tentang Debat Perdana yang julung kali diadakan di negara kita iaitu diantara Mantan Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Penerangan Malaysia, Datuk Ahmad Shabery Chik pada 15 haribulan baru-baru ini.

Saya berkesempatan untuk meluangkan masa mengikuti Siaran Langsung melalui Astro Awani. Selama satu jam mengikuti debat tersebut, saya dapat membuat pelbagai rumusan. Pertama sekali saya mahu mengucapkan jutaan TAHNIAH kepada kedua-dua tokoh ini kerana begitu beretika dan mengawal emosi ketika berdebat.. SYABAS!!!

Saya rasa tidak perlu saya tenrangkan dan ulangi apa yang diperkatakan didalam perdebatan itu. Cuma disini saya ingin memberikan pandangan dan konklusi dari perspektif individual.

Pada pengamatan saya, perdebatan itu seolah-olah tergantung dan persoalannya (Hari ini bentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak..) tidak terjawab dengan sempurna dan seolah-olah tergantung.

Dan Menteri Penerangan menyerang" DSAI secara peribadi dan tidak fokus kepada isu yang sebenar diutarakan.

Tetapi.. Syabas kepada kedua-dua pemimpin kerana berjaya mengekalkan etika dan keterampilan diri semasa berdebat..

Program debat yang serupa haruslah lebih kerap dianjurkan supaya rakyat dapat menilai hujah dari kedua-dua pihak.

Persoalannya... Tercapaikah Matlamat..???

No comments: